בעולם האמנות ישנן סיפורים מרגשים ומעוררי השראה, ואחד מהם הוא סיפורו של פנחס ויינברג, הידוע בשם פיני. פיני נולד ב-22 בפברואר 1936 בעיר חיפה הציורית, והיווה את דמות האמן השואב את חוכמתו מן החיים והמאסטרים שסביבו, ולא מתוך ספרים. ללא השכלה פורמלית באמנות, הוא למד מהפסלים הישראלים יצחק דנציגר ורודולף לייכמן, ולמד את רזי שימור העתיקות ברשות העתיקות של ישראל. כך, בידיו של פיני, שבו לחיים שרידים קדומים, תוך שמירה על מורשתם.
כישרונו של ויינברג לא נעלם מעיניי רבים: יצירותיו הוצגו בתערוכות מפריז ועד ירושלים, תל אביב, באר שבע וחיפה, עיר הולדתו. פסליו, המבטאים רגשות עמוקים וסיפורים חיים, מצאו את מקומם בערים לוד ורמת גן, שם הם ממשיכים לרגש ולהשריש השראה בעוברים והשבים.
אחת היצירות המפורסמות ביותר של פיני היא האנדרטה בגן “מצפור יורדי הים” בחיפה. האתר, המוקדש למלחים מצי הסוחר הישראלי שאבדו במצולות הים, משלב בתוכו את הזיכרון וההיסטוריה. האנדרטה, בדמות ספינה הממריאה אל על, מסמלת תקווה וזיכרון נצחי. שלטים עם שמות המלחים האבודים מוצבים לצד האנדרטה, מנציחים את שמותיהם לנצח.
סיפורו של ויינברג קשור באופן עמוק למבנה ייחודי בחיפה, טחנה היסטורית ברחוב העלייה השנייה 22. המבנה, הראשון באזור בת גלים שנבנה בשנת 1874, שרד את מבחן הזמן, והפך ממבנה תעשייתי לבית של אמנות ויצירה. הבעלים הראשון של הטחנה, גרמני מהקולוניה הטמפלרית בשם קלטנבך, הפך את הטחנה מטחנת רוח לטחנה המופעלת בכוח קיטור, כדי להתגבר על גחמות מזג האוויר. טחנה זו, ששירתה בתחילה רק את הקולוניה הגרמנית, הפכה במהרה למוקד משיכה גם לתושבי הכפרים הערביים הסמוכים ואפילו למתיישבים היהודים מזכרון יעקב הרחוקה.
פיני ויינברג החזיר לחיים את הטחנה בשנת 1977, והפך אותה ליותר מאשר בית מגורים. כל פינה במבנה בן חמש הקומות, שכל קומה בו קטנה יותר מקודמתה, מספרת סיפור ייחודי. במקום זה יצר פיני את יצירותיו ואצר את אוסף העתיקות האהוב עליו, מה שהפך את הבית לקפסולת זמן המגלמת את מורשתו.
לאחר מותו של ויינברג בשנת 2017, ביתו עבר לידי מרק וויקטוריה רומר. בני הזוג לקחו על עצמם את המשימה להפוך את הטחנה לבית-מוזיאון לפיני ויינברג, תוך המשך אהבתו לאמנות ולשימור. כיום המקום מהווה לא רק משכן לפסליו ויצירותיו של ויינברג, אלא גם מרכז למחקר אזוטרי בהנהגת ויקטוריה. בבית זה, האפוף באווירה מסתורית והיסטורית, ניתן להרגיש את הקשר בין תקופות ולצלול אל קסם החיים.
טחנת קלטנבך, שהפכה לביתו של פיני ויינברג וכיום לבית-מוזיאון של משפחת רומר, עומדת כסמל לרוח היצירתית האנושית וליכולת לשמר את ההיסטוריה תוך הפיכתה לאמנות.